Youtube videók
Leírás és Paraméterek
A Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság által "HMR" Hagyományos Mesterremek minősítést kapott termék.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
Sütemény mérete | 20 cm (magasság) |