Mézeskalács ütőfák
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek. Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes. Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
Maamoul, Holdsüti (Mooncake), töltött linzer, mézeskalács mintázó
Több nemzet is készít töltött süteményeket. Töltött linzer, töltött mézeskalács készíthető vele, tölteléke sokféle lehet: diós, mákos, lekváros, húsos....
Közel-Keleten maamoul (ejtsd mamul) a neve, darált dióval, datolyával pisztáciával vagy mandulával töltik.
A holdsütemény (mooncake) a kínaiak kedvelt süteménye, de készítik Vietnámban és Japánban is. Tradicionálisan adzuki babpéppel vagy lótuszmagpéppel töltik, de a modern változatok már sokféle ízben kaphatóak, van csokoládés, citromos tea ízű, sajttorta ízű, libamájas, húsos, gyümölcsös...
Az mintázóhoz receptet is adunk ajándékba.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
Az info@faremek.hu email címre küldje el elképzelését, egy rajzot vagy fotót a kívánt mintáról. Kérem írja meg milyen méretben szeretné az ütőfát. Pár napon belül visszajelzést küldök az árról és a várható szállítási időről. Az ár függ a minta bonyolultságától és az ütőfa méretétől, de minimum 20.000 Ft/db áron kell számolni. Egyedi megrendelést 20.000 Ft alatt nem vállalok.
Esküvőre köszönőajándéknak vagy bármilyen más rendezvényre egyedi süteményeket készíthet, vagy akár tudok ajánlani hozzá profi népi iparművész mézeskalácsost, aki hibátlan minőségben több generációs tapasztalattal elkészíti a süteményeket is!
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Az ütőfához receptet is adunk ajándékba.
Alapanyag: cseresznye vagy diófából készülnek. A fa jellegéből adódóan a képen látható terméktől az alapanyag színe, erezete eltérő lehet.
Tisztítás: Vízzel történő tisztítás nem javasolt, mert ez esetben a fa szálai felérdesedhetnek és ezt követően a tészta ragadhat benne. Használatot követően egy tiszta száraz kefével a felületen esetlegesen megmaradt liszt eltávolítása. Időnként, használat után át lehet vékonyan kenni gyógyszertárban vásárolható parafin olajjal, mely ápolja és tartósítja a fát.