Youtube videók
Leírás és Paraméterek
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Ütőfával készült mézeskalács elnevezései: ütőfás mézes, vert mézes.
Fából készült formával készül oly módon, hogy a kiszaggatott tésztát a kilisztezett formába beleütögetik, innen származik az elnevezése is. Az ütőfába a minta negatívja van belefaragva, így a kisült süteményből kiemelkednek a szebbnél szebb motívumok.
A művészien faragott faformákat egész Európában használták marcipán, sajt, viasz és mézeskalács készítésére. Számos recept található az interneten, érdemes több tésztát kipróbálni, majd kiválasztani azt, mellyel mindenki a saját sütőjében a legszebb ütőfás mézest készítheti.